Programul lunii aprilie 2024, inclusiv Săptămîna Mare, Învierea Domnului și Săptămîna Luminată

 • Posted on: 30 March 2024
 • By: octavian

Dați click pe „Citește mai mult” pentru a vizualiza programul complet.

Sîmbăta (program diferit în Sîmbăta Mare - vedeți mai jos): 18:00 - Parastas (dacă se aduce colivă pînă la 17:55, cel tîrziu), Vecernia

Duminica (program diferit în Duminica Sfintelor Paști - vedeți mai jos): 8:30 - Utrenia, Sfînta Liturghie

 

Slujbe peste săptămînă

 

Română

Despre noi

 • Posted on: 11 September 2015
 • By: administrator

Interviul cu Părintele nostru întru Domnul apărut în Revista Familia Ortodoxă, nr. 53 (iunie, 2013). 

« Hristos în mijlocul nostru ! »

            Părinte, ne-ati putea spune povestea parohiei dumneavoastra​ ?

            E o poveste mai lungă, şi, până la un punct, de ordin oarecum personal. Din punctul meu de vedere, a început demult. De când mă ştiu, am primit în dar conştiinţa faptului că fire nevăzute mă leagă de toţi oamenii. Simţeam că mă uneşte de ei ceva dincolo de aparenţe, de relaţionări şi de cuvinte. A jucat un rol important în acest sens, probabil, şi faptul că am copilărit la ţară, unde legăturile dintre oameni erau, în genere, cum erau şi cei de atunci, mai adânci. În plus, eram şi pasionat de şah, şi îmi plăcea mult şi deviza FIDE (Federaţia internaţională de şah) : « gens una sumus » (omenirea este o singură familie). În sensul asta, ani mai târziu, m-a bucurat John Donne, citat de Hemingway în moto-ul cărţii « Pentru cine bat clopotele ? », unde spune acelasi lucru : « Moartea oricărui om mă vatămă pe mine, fiindcă mă aflu cuprins în omenire. De aceea, niciodată să nu faci întrebare: pentru cine bat clopotele? Pentru tine bat. ».

            Însă toate acestea le simţeam la un nivel superficial, pentru că, în vremea aceea, nu eram credincios, şi nu îmi imaginam că ideea de a fi/trăi cu « străini » ca şi cu propria ta familie poate fi realizată.

            După ce Domnul m-a adus în Biserică, am început să citesc dintr-o altă perspectivă Noul Testament şi scrierile Părinţilor Bisericii. Şi, printre multele lucruri care mă bucurau citind, am găsit ideea de care vorbeam mai înainte. Ea « pluteşte » în tot Noul Legământ, dar e limpede exprimată în rugăciunea Mântuitorului din Evanghelia de la Ioan : « Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una.» (Ioan 17:21), ori în Faptele Apostolilor: “Inima şi sufletul mulţimii celor ce au crezut era una » (Fapte 4,32). Şi mi-am zis: Biserica e locul unde se poate împlini dorul meu- să fim mulţi laolaltă, dar să trăim ca o singură familie, ca un singur om!      

            Am început apoi să caut să vad cum se poate trăi aceasta. Însă, nu ştiu de ce, la început, Domnul mi-a ascuns locurile unde creştinii încercau să trăiască aşa. Mergând prin biserici şi mănăstiri din ţară, nu am găsit mai nicăieri nu doar aşa o stare cum căutam/visam eu, dar nici măcar o preocupare de a transmite sau de a căuta ideea/starea aceasta. Şi nu zic ca normalitate a vieţii bisericeşti, ci măcar ca ideal. Poate că nici nu căutam eu unde trebuia, deşi făceam mii de kilometri în căutarea acelui chip de simţire/vieţuire comunitar. Peste tot predici şi învăţături despre cum să mergem la biserică, cum să postim, cum să facem fapte bune, cum să ne rugăm etc. Ori asumări personale- dar individuale - ale vieţii creştineşti. Eram îndurerat şi dezamăgit şi simţeam că ne scapă esenţialul. Ce diferenţă de duh între comunitatea creştina descrisă în Faptele Apostolilor şi cele pe care le întâlneam! Îmi amintesc că, la un moment dat, chiar îi spovedeam duhovnicului din acea vreme întristarea mea. Ne aflam într-o mănăstire « serioasă », cu rânduieli bune şi ascetice şi mi se părea că nici acolo nu era o astfel de stare şi preocupare între fraţi. Răspunsul părintelui a fost năucitor: ceva de genul « nu ai altă treabă? »

Română
Tags: 

Duminică 3 noiembrie, ora 14:30, vă invităm la conferința având tema „Bucuria vieții în Hristos” susținută de Prea Sfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord

 • Posted on: 27 October 2019
 • By: Anonymous

Duminică 3 noiembrie, ora 14:30, parohia noastră vă invită la conferința având tema

Bucuria vieții în Hristos”

susținută de

Preasfințitul Macarie,

Română

Dez-amăgirile necesare ale referendumului “picat”

 • Posted on: 1 November 2018
 • By: octavian

DEZ-AMĂGIRILE NECESARE ALE REFERENDUMULUI “PICAT”. Părintele Ciprian Grădinaru (Belgia) în revista “Familia ortodoxă” (I): “Constatăm o întunecare a conştiinţei greu întâlnită la o asemenea scară în istoria omenirii până astăzi. E CU ADEVĂRAT UN RĂZBOI AL SFÂRȘITULUI LUMII. S-ar cuveni să ne trăim cu mai multă durere și cu trezvie viețile”

Română

Întâlnire între prieteni cu dl. Virgiliu Gheorghe, 28 octombrie 2018, de la ora 14:00

 • Posted on: 14 October 2018
 • By: paul

Parohia noastră vă invită la o întâlnire între prieteni despre

 

„Frământările şi bucuriile omului contemporan”

 

cu domnul

 

Virgiliu Gheorghe

 

Domnul Virgiliu Gheorghe  este un cunoscut biofizician, bioetician, autor al unor lucrări de referinţă în domeniul audiovizualului: "Efectele televiziunii asupra minţii omului", "Efectele micului ecran asupra minţii copilului", "Revrăjirea Lumii- sau de ce nu mai vrem să ne desprindem de televizor", "Ştiinţa şi războiul sfârşitului lumii", şi coordonator al revistei "Familia ortodoxă".  A susţinut zeci de conferinţe şi a avut numeroase apariţii TV, privind în special efectele televiziunii asupra minţii umane şi importanţa familiei creştine în societatea contemporană. Numeroasele proiecte pe care le-a iniţiat sunt tot atâtea mărturii în Hristos.

 

Vă aşteptăm Duminică, 28 octombrie 2018 , de la ora 14h00

Adresa noastră:

Sint-Jansbergsteenweg 44A, 3040 HULDENBERG (Loonbeek)

 

Română
Tags: 

Interviu revista “Familia Ortodoxă”, iulie și august 2018: Disperarea transformată în rugăciune

 • Posted on: 1 July 2018
 • By: octavian

DISPERAREA TRANSFORMATĂ ÎN RUGĂCIUNE. Mărturia vie a Daianei, românca-medic… vindecată de cancer, salvată de la orbire și transformată sufletește prin puterea minunată a “CANDELEI RUGĂCIUNII”, a SPOVEDANIEI și a mijlocirii sfinților tămăduitori: “De multe ori zici: nu se poate, e ilogic! Dacă e ilogic înseamnă că e rugăciune”

Română

Pagini