Intalnire cu pr. Vasile Mihoc - 5 august 2012

  • Posted on: 22 February 2016
  • By: delia

În jurul familiei gravitează toate aspectele esențiale ale vieții noastre.

Modelul familial nu este prezent numai într-o familie unde sunt soț, soție, copii. Și modelul bisericesc este un model familial, mănăstirea este o familie. Dumnezeu a creat familia.

Astăzi se duce o luptă foarte puternică împotriva familiei, lucru ce se vede din rezultatele sinistre: mulțimea de divorțuri, mulțimea de copii care n-au părinți sau care nu au amândoi părinții, copiii străzii, uciderea copiilor. Este un complot îngrozitor pentru aceasta la care concură factorul politic, factorul social, lumea medicală, părinții, bunicii - toți sunt porniți să ucidă pruncii.

Astăzi foarte mulți nu vor să-și mai asume bucuria și răspunderea de a fi părinți.

Toată această luptă împotriva copiilor, toată această teamă de a avea copii reprezintă anomalii foarte grave și care-i fac pe oameni victime ale păcatului și nefericiți.

În fața acestor situații creștinii trebuie să aibă niște convingeri foarte clare și simple, că familia este voită de Dumnezeu, că familia este creată printr-o sfântă taină și că această sfântă taină se cere pregătită așa cum ne pregătim pentru Sfânta Taină a Împărtășaniei. Dacă Sfântul Apostol Pavel spune că „cei ce se împărtășesc cu nevrednicie își mănâncă și beau osândă” tot la fel este și pentru toate celelalte taine, așa este și pentru Taina Cununiei, necesită o pregătire anterioară.

Taina Cununiei are ca model unirea tainică dintre Hristos și Biserica Sa.

Să-i naști și să-i crești pe toți copiii pe care ți-i dă Dumnezeu.

Ne putem da seama ce succes are cel rău în lupta împotriva familiei văzând cum doi oameni care și-au întemeiat familia pe iubire, care și-au zis cândva că se iubesc dându-și acum în cap, văzând părinți care își ucid copiii.

Familia este locul în care oamenii sunt chemați să fie fericiți, împlinind porunca Domnului, făcându-și bucurie unii altora.

Noi suntem făcuți pentru comuniune, omul nu este fericit dacă este singur și nu se poate mântui singur iar în familie suntem chemați să experiem această comuniune, să putem trăi bucuria deplină a comuniunii.

Fiecare în familie este bucurie pentru ceilalți și toți ceilalți sunt bucurie pentru el. Dacă nu e așa, ceva e în neregulă.

Este foarte greu să trăiești singur în lumea de astăzi.

Educația copiilor este un lucru care trebuie făcut cu foarte multă stăruință și fără compromis. Mulți părinți fac greșeala de a lăsa credința marginală și astfel copiii ajung să creadă că se poate și fără ea.

Să explicăm copilului că cel mai important lucru în viața lui este Hristos și Biserica este cea prin care noi avem comuniune cu Hristos.

Trebuie și rugăciune multă pentru copii. Fiecare casă trebuie să fie un turn de foc, să fie cineva care să se roage continuu.

Lupta împotriva familiei este pe viața veșnică și pe moartea veșnică.

Pe vremea comunismului noi învățam la școală lucruri ateiste dar noi știam că lucrurile stau altfel. Și astăzi copiii trebuie învățați să distingă adevărul de minciună.

Astăzi sunt foarte mulți copii bolnavi, grav bolnavi, încerci să-i spui ceva și vezi că n-ai cui. Trăim într-o lume schizofrenică.

Mare putere are rugăciunea, mai ales a mamei pentru copii și mai ales atunci când ne rugăm unii pentru alții.

Toată libertatea noastră umană este relativă. Libertatea însăși trebuie educată. Credința nu suprimă libertatea ci ne ajută să descoperim adevărata libertate. Iar adevărata libertate este aceea de a fi rob lui Hristos.

Omul deștept învață din experiența altora.

Autoritatea se impune prin ceea ce faci pentru cei asupra cărora ai autoritate, adică prin iubirea jertfelnică.

Iubirea nu este instinct.

A fi creștin înseamnă a fi liber în Hristos.

Diavolul este specialist în a te face să crezi că fantasmele sunt realități.

Trebuie să avem seninătatea de a spune „Dumnezeu să-l ierte” atunci când cineva ne batjocorește.

Este mare lucru să ai un prieten în soțul sau soția ta pentru că prietenia este mai mare decât iubirea într-un anumit fel.

Este extraordinar ca la masa de seară să ne spunem necazurile și bucuriile, ca cei din familie să se formeze împreună, ca fiecare să le știe pe ale tuturor.

E o anomalie să vorbești cu vecinii dar să nu vorbești cu soția sau copiii.

Copiii trebuie să știe că pot conta pe părinți, chiar și atunci când greșesc.

E o jertfelnicie aparte să adopți copii handicapați.

Pe copil cel mai bine îl protejezi cu rugăciunea pentru că mai toate mediile în care ajunge sunt marcate de prezența păcatului.

Companiile farmaceutice sunt unul dintre răurile omenirii.

Română