Hai să ne apropiem inimile şi să ctitorim o biserică!

  • Posted on: 26 September 2017
  • By: delia

 

A ctitori o biserică pare a fi  o simplă acţiune prin care un om sau un grup de oameni decid să construiască un nou lăcaş de rugăciune. Dar ce înseamnă aceasta,  dincolo de ziduri ?

A ctitori înseamnă a alege o bucăţică din pământul acesta frumos  (făcut "bun foarte" de Dumnezeu odinioară, dar pe care omul, prin cădere, l-a întinat cu atâtea necurăţii şi păcate), a o curăţi, a o înfrumuseţa cu tot ce poate omul mai bun, a o binecuvânta şi a o dărui înapoi lui Dumnezeu:  loc de întâlnire cu El, cu fraţii Lui - adică fraţii tăi, cu întreaga Biserică. Palat dumnezeiesc înălţat între ruinele unei lumi care apune. Cer pe pământ.

Iată acum, după şase ani şi jumătate de slujire în biserica mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Vedrin, la a cărei întemeiere Domnul a rânduit să fim părtaşi, parohia "Toţi Sfinţii" e chemată să zidească un nou loc de întâlnire,  o nouă lucrare de vestire a Împărăţiei lui Dumnezeu, în Huldenberg, lângă oraşul Leuven.

Dacă ajută Domnul şi încheiem lucrările absolut necesare, cu binecuvântarea Mitropolitului nostru, duminică, 8 octombrie, vom sluji  prima Liturghie în noua biserică, la adresa:

Sint-Jansbergsteenweg 44A 
3040 HULDENBERG (Loonbeek)

Pornim din nou  la drum cu nădejde și  încredinţare în dragostea lui Dumnezeu, către acest  "pământ nou şi Cer nou", unde viețile noastre și ale copiilor noștri să se primenească, să devină mai frumoase, mai bogate și mai apropiate de gândul lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi.

Povestea, pe scurt

Căutările pentru o biserică a parohiei noastre au reînceput în 2015. În decembrie 2016 am găsit o clădire  încăpătoare, într-un sat din apropierea oraşului Leuven, unde să ne putem continua rugăciunile şi toate cele ale vieţii parohiei şi ale misiunii ortodoxe în Occident. Cu sprijinul multor frați și apropiați ai parohiei noastre, a fost plătit  avansul și toate taxele notariale aferente cumpărării, iar ulterior am obținut și un credit pentru achiziţionare (în valoare de peste 200.000 €), care urmează a fi  rambursat în zece ani. În luna iunie a acestui an, cu câteva zile înainte de praznicul parohiei noastre – Duminica Tuturor Sfinților - am semnat contractul de cumpărare și am primit cheile clădirii. Apoi, după alte  câteva luni de așteptare cu rugăciune, am primit binecuvântarea finală pentru noua Casă a Parohiei de la Maica Domnului, cu o zi înainte de praznicul Nașterii ei, primind permisul de urbanism (denumirea pământească a  acestei minuni de  naştere: acceptarea de către administraţie a transformării unui spaţiu din clădirea cumpărată în biserică).

Pregătiri

De atunci, entuziasmul ne-a umplut şi mai mult inimile şi muncim din zori şi până în noapte pentru a avansa cu lucrările de înfrumuseţare, renovare şi amenajare a imobilului. Acesta este însă destul de mare şi necesită investiţii serioase, cele mai importante fiind cele legate de instalaţia de încălzire şi acoperiş. Acesta din urmă trebuie schimbat în totalitate, fiind într-o stare deplorabilă. Costurile estimate sânt mari (de pildă, numai pentru acoperiș e nevoie de aproximativ 40.000 euro). Dar împreună putem fi mulţi, şi greutatea se împarte.

Aşa că îndrăznesc să îţi cer  sprijinul: dacă ochii tăi citesc acum rândurile acestea, înseamnă că pronia Domnului a rânduit aşa, să te cheme şi pe tine, de vrei, sa fii ctitor. În orice formă de implicare, începând cu o rugăciune. E puţin lucru?

Ne poţi  trimite darul în contul parohiei:

Cont(IBAN): BE03 3631 2661 8584 
BIC/SWIFT: BBRUBEBB 
Beneficiar: ASBL PORTS

 

La sugestia mai multor fraţi şi surori din ţară, cărora le-ar fi mai uşor să ajute virând lei (pentru a evita comisioanele bancare de transfer în valută), s-a deschis şi un cont în RON pe numele lui Vlad Botez:

 IBAN: RO29 BRDE380 SV457 7601 3800

 

Drumul continuă cu ajutorul Domnului şi al tău!

Adânc recunoscător,

în numele Parohiei "Toţi Sfinţii",
pr. Ciprian Grădinaru   

 

Română