Conferinta si lansare de film, 26 aprilie 2015

  • Posted on: 20 February 2016
  • By: Anonymous
Vă invităm la prezentarea şi lansarea în Benelux a filmului
 
« 7 Cuvinte. Povestea unui biruitor.
Gheorghe Calciu»
 
 
de către domnii Marcel Petrişor şi Demostene Andronescu - 
doi dintre marii supravietuitori ai temnitelor comuniste, prieteni apropiati ai parintelui Gheorghe Calciu.
 
 
 
«Cuvinte » este povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii.
Gheorghe Calciu, student la Medicină, intră în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-şi fi iubit ţara şi credinţa. Timp de 16 ani trece prin experienţe limită: reeducarea de la Piteşti, cavoul morţii din Jilava, „ispitirile” de la Aiud. După eliberare, într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, rosteşte în Bucureşti "7 Cuvinte către tineri", un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei.
Este arestat şi condamnat la moarte, apoi expulzat în America.
Un destin cu pogorâri la iad, gesturi „nebuneşti” de jertfă şi înălţări taborice. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viaţa Părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea şi umorul.
 
 
Vă aşteptăm în Duminica Mironosiţelor
 26 aprilie 2015, de la ora 14h30
86, rue Su l’Tidge, 5020 Vedrin
 
 
 
POETUL MARTURISITOR DEMOSTENE ANDRONESCU
 
Născut la 3 decembrie 1927 în com. Câmpuri, jud. Vrancea. Şcoala primară o urmează în satul natal, iar în 1941 intră copil de trupă la Manutanţa Centrală a Armatei din Bucureşti. Urmează cursurile liceale în Bucureşti, iar în 1948 se înscrie la Facultatea de Istorie. Imediat după absolvirea facultăţii, în mai 1952, este arestat, judecat şi condamnat la 5 ani temniţă grea pentru activitate anticomunistă. În noiembrie 1955 se eliberează din închisoarea Gherla cu un decret de graţiere şi, ieşit afară, în "libertate", se înscrie pentru a-şi completa studiile, la Facultatea de Filologie clasică. Dar, la niciun an de la eliberare, este rearestat, de data aceasta fiind implicat în manifestaţiile studenţeşti care au avut loc cu ocazia evenimentelor din Ungaria. Este judecat şi condamnat la 20 de ani muncă silnică. A trecut prin penitenciarele Jilava, Gherla, Cluj şi Aiud. Din acest ultim penitenciar s-a eliberat în iulie 1964, odată cu ultimul lot de deţinuţi politici, despre care a scris remarcabile pagini memorialistice. După eliberare a fost permanent hărţuit de securitate prin percheziţii domiciliare, anchete şi o strictă supraveghere. În 1969 i se permite, în sfârşit, să-şi susţină examenul de licenţă în istorie, dar niciodată nu i s-a permis să-şi exercite meseria de profesor pentru care s-a pregătit. Ani de-a rândul a lucrat ca muncitor necalificat şi de-abia în 1972 a reuşit să-şi găsească un post de redactor la o revistă de istorie a Centrului de Informare şi Documentare al Academiei de Ştiinţe Sociale. Securitatea a continuat să-l hărţuiască mulţi ani după eliberare, iar versurile sale au zăcut prin "sertare", în aşteptarea unor vremuri mai bune.
 
 
Legături:
 
 
MARCEL PETRISOR
 
Născut pe 13 aprilie 1930 la Ocişor (în inima Ardealului, în munţii Apuseni), din părinţi învăţători şi bunici şi străbunici preoţi, scriitorul Marcel Petrişor este unul dintre trăitorii marilor suferinţe din temniţele comuniste.
 
După studiile liceale de la Brad şi Deva, în 1952, pe când era student la Filozofie în Bucureşti, este arestat prima oară. Îi împrumutase cartela sa de masă lui Ovidiu Cotruş, nepotul poetului ardelean Aron Cotruş, pe care regimul îl considera „duşman al poporului”. Este închis la Rahova, Jilava, Malmaison, Uranus, Baia Sprie, Dej, Gherla şi Aiud. În 1956 are parte de câteva luni de libertate. Rearestat după un an, sub acuzaţia de a fi participat la un "complot studenţesc", pe fondul tulburărilor din Ungaria, a fost  condamnat, în primă instanţă, la moarte; a stat sub teroarea acestei sentinţe până în august 1957, când pedeapsa i-a fost comutată în închisoare pe viaţă. A fost eliberat în 1964, în virtutea decretului de graţiere generală, dupa alţi şapte ani de suferinţă în temniţele de la Jilava şi Aiud.
 
După ieşirea din închisoare va urma Facultatea de Litere (franceză-spaniolă) la Bucureşti şi din 1970 va deveni profesor de franceză. Pe lângă volumele de proză literară, a publicat impresii de călătorie, studii şi eseuri filosofico-literare, iar după 1989 a publicat trei volume dedicate experienţei penitenciare: Fortul 13 – Convorbiri din detenţieSecretul Fortului 13 şi La capăt de drum. Mulţi dintre oamenii importanţi pe care i-a cunoscut în închisoare au fost portretizaţi în cartea Trecute vieţi de domni, de robi şi de tovarăşi.
 
Repere: Cu Marcel Petrişor de la Jilava la Aiud http://www.rostonline.org/rost/apr2007/petrisor-jilava.shtml
 

 

Română